Alopecia

Alopecia is een haarziekte waarbij plotseling kale plekken ontstaan. U moet er niet aan denken, maar dit is werkelijkheid als u de ziekte alopecia heeft. Alopecia is zo ingrijpend, zowel emotioneel als op lichamelijk vlak. Haar is immers een schoonheid van ons gezicht en lichaam, draagt bij aan uw zelfvertrouwen, zelfbewustzijn en goed in uw vel zitten.

Er zijn meerdere vormen van alopecia, ieder met zijn eigen kenmerken.

  • Alopecia androgenetica
  • Alopecia areata
  • Alopecia diffusia
  • Alopecia totalis en universalis
  • Alopecia traumatica

Alopecia androgenetica

Alopecia androgenetica is de meest voorkomende vorm van haaruitval. Deze vorm van haaruitval komt vroeg of laat bij vrijwel iedereen voor. Alopecia androgenetica betekent dat u uw haar voor een deel verliest. Mannen, maar ook vrouwen kunnen alopecia androgenetica krijgen. 
Het haaruitval ontstaat dan onder invloed van androgen, het mannelijke hormoon. Bij mannen begint deze vorm met het opschuiven van de haargrens ter hoogte van de slapen en het voorhoofd. Tevens kan ook de kruin kaal worden. Bij vrouwen is deze vorm van kaalheid minder zichtbaar. Namenlijk bij vrouwen wordt het haar midden op het hoofd dunner. Hierdoor zie je de huid van het hoofd door de haren heen. Vrouwen krijgen geen echte kale plekken. Onderzoek wijst uit dat maar liefst 96% van de mannen met alopecia androgenetica te maken krijgt. Bij vrouwen is dat 75% van de vrouwen. De haaruitval is erfelijk bepaald en stopt niet.

Is er een oplossing?

Is de kaalheid dermate uitgebreid of storend, dan kan aanschaf van een pruik of haarstukje worden overwogen. De zorgverzekeraars hanteren hiervoor een prima vergoedingsregeling. Haarwerk Centrum Zoetermeer zal voor u vrijblijvend de beste onzichtbare oplossing aandragen. En u verder informeren omtrent uw hoogte van vergoeding.

Alopecia Areata

Alopecia areata betekent: pleksgewijze kaalheid. Dit is een ziekte van de haarwortels. De plekken die zijn aangetast, zijn in de regel rond of ovaal. Op deze plekken vallen (vrijwel) alle haren uit, terwijl de huid eromheen gewoon haar zit. Zodat er één of meerdere kale plekken ontstaan. De kale plekken zijn echter niet verlittekend, rood of ontstoken, zoals bij andere haaraandoeningen soms wel het geval is. Aan de randen van de aangedane plekken zitten loszittende haren en soms zijn hier kleine haartjes te zien.

De precieze oorzaak van alopecia areata is onbekend.
Er zijn een aantal mogelijke oorzaken,waaronder het auto-immuun systeem,schildklier ziekten, bloedarmoede, vitiligo, psychiatrische stoornissen en stress. De kale plekken zitten vaak op het hoofd, maar komt ook voor in de wenkbrauwen, oksels, baard en schaamstreek. Ook komt het voor dat het haar niet pleks-gewijs uitvalt, maar dan over een groot deel van de hoofdhuid. Het verloop van alopecia areata is dus erg grillig en ook bij iedereen dus anders. Het is namenlijk niet te voorspellen of en wanneer het haar weer terugkomt, en eventueel weer zal gaan uitvallen. Alopecia areata treedt vaak aanvallend op. Men merkt zelf niets van het plaatsgevonden haaruitval, maar de kale plekken worden veelal ontdekt door uw kapper. Dit omdat de aandoening niet met jeuk of pijn gepaard gaat. Veelal ziet men herstel van de haargroei binnen enkele maanden tot jaren. In sommige gevallen treedt helemaal geen totale genezing op.

Kan je het bedekken?

Een haarwerk/pruik is voor sommigen een hele goede oplossing. Het haarwerk draag je dan over het bestaande haar. Het is ook mogelijk om een klein stukje haar (een haarstukje) op de kale plek te laten aanbrengen. Dit haarstukje wordt dan in het nog overgebleven haar verwerkt. Meestal draagt uw zorgverzekeraar een deel van de kosten bij. Ook hiervoor kan u bij Haarwerk Centrum Zoetermeer terecht voor advies en mogelijkheden.

Alopecia diffussia

Wanneer er over de gehele hoofdhuid meer haren dan normaal uitvallen, zodat het volume als het ware uit je haar verdwijnt. Een niet te stoppen proces lijkt het wel. Dan is er sprake van Alopecia diffusa. Dit wordt ook wel Effluvium genoemd.
Bij Alopecia diffusa wordt vaak de gehele hoofdhuid zichtbaar door het uitgevallen haar. Er zijn dan een groter gedeelte van de haren in rustfase dan normaal.
Alopecia diffusa, geeft meestal geen vorm van allergische reacties, ontstekingsreacties of een rode hoofdhuid.
Mogelijke oorzaken van Alopecia diffusa zijn verschillend, onvoldoende werking van de schildklier, stress, het gebruik van bepaalde medicijnen tegen kanker, en gebrek aan bepaalde vitaminen en/of mineralen. Ijzergebrek, narcose en ook loodvergiftiging zijn wel bekende oorzaken.
Alopecia diffusia kan echter wel verdwijnen, mits de oorzaak wordt weggenomen. Uitzonderingen zijn echter ook bekend.

Alopecia totalis en universalis

Als het haar op de hoofdhuid, zowel de wenkbrauwen, de wimpers en het baardhaar geheel is uitgevallen, spreekt men van alopecia totalis.
Indien ook het okselhaar, borsthaar en schaamhaar is uitgevallen, wordt de aandoening aangeduid met de term alopecia universalis.
Deze vormen geven de grootste visuele en psychiatrische impact. Op allerlei plekken van ons lichaam vervullen haren immers een belangrijke rol.
Op ons hoofd lossen we dit op d.m.v. een prachtig haarwerk. En wenkbrauwen kunnen we evt. tekenen of tattoeëren.
Dat maakt het voor een hele hoop mensen een stuk dragelijker.
Haarwerk Centrum Zoetermeer heeft dan ook een zeer ruime keuze haarwerk voor zowel synthetisch als echthaar. 

Alopecia traumatica

Alopecia traumatica is haaruitval het gevolg van een externe oorzaak. Bijvoorbeeld foute procedures met permanenten of ontkroezen, een ongeluk of verbranding. De haren raken beschadigd en breken hierdoor af. Als bij de verbranding niet alleen de haren, maar ook de huid verbrandt, kan er littekenweefsel ontstaan waardoor de haargroei op die plaats wordt belemmerd.
Alopecia traumatica is goed te herkennen doordat er veel afgebroken haren zichtbaar zijn. Om herhaling en toekomstig haarverlies te voorkomen is het noodzakelijk de juiste oorzaak van het haarverlies te achterhalen.
Er is voor alopecia traumatica geen behandeling. De oorzaak, de ‘mishandeling’ van het haar, moet worden weggenomen. Alleen dan zal de haardos zich op een normale wijze herstellen. Als de alopecia traumatica de haarzakjes heeft aangetast of als er littekenvorming van de huid is, kan op die plaatsen de haargroei blijvend verstoord zijn. 

Alopecia

Onze producten

88% van de vrouwen heeft haarverlies door haarbreuk. 

Door anders te gaan eten, meer stress te hebben of meer te gaan sporten. Of bij gebruik van veel hittetools, zie je regelmatig haar in je borstel en doucheputje. 

Bekijk informatie over producten als:

  • Kerastase Genesis
  • Kérastase Densifique
  • Kérastase Aminexil GL-M
  • Kérastase Initialiste


Meer producten en info vindt u op onze site van Hairvision

Bekijk alle productenKerastade Paris
Haarwerk-Centrum-Zoetermeer-NutrLine-App-BrownHair
Haarwerk-Centrum-Zoetermeer-HydraLine-Appl-Hair-whiteBottom
Haarwerk Centrum Zoetermeer | Logo