Haarverlies

Het dragen van Pruiken, haarwerken, haarstukken & aanvullingen maar ook van mooie sjaaltjes en speciale petten, zijn Ingrijpend!
Anders kun je het verbloemen van haarverlies niet noemen.
Bij het Haarwerk Centrum Zoetermeer kun je terecht voor scherpe tarieven maatwerk pruiken, haaraanvullingen en sjaaltjes zodat je je in deze periode ook mooi voelt.

Haarverlies door erfelijkheid en uw hormoonspiegel

Een combinatie van erfelijkheid en de hormoonspiegel zorgen o.a. voor haarverlies. We noemen dat ‘mannelijke kaalheid’ (alopecia androgenetica).
De laatste decennia is echter ook het aantal vrouwen dat last heeft van haarverlies, behoorlijk gestegen. Voor vrouwen geldt nog meer dan voor mannen dat zij grote moeite hebben met haaruitval en kaalheid.
Naast natuurlijke haarverlies, kunnen medische oorzaken, zoals de huidaandoening alopecia areata (plotselinge kale plek in het hoofdhaar) of chemotherapie, voor (tijdelijke) haaruitval of haarproblemen zorgen.

Het haar op uw hoofd is niet alleen bepalend voor uw uiterlijk. Het heeft naast een cosmetische ook een isolerende functie. Het beschermt namelijk uw hoofd tegen invloeden van buitenaf, zoals kou en warmte. Haar is namelijk ook hygroscopisch, dat wil zeggen dat het haar vocht opneemt en verdampt en zo de temperatuur regelt.
Alleen echt haar kan de functie van uw eigen haar overnemen. Daarom is de beschermende functie van haar zo belangrijk.

Meerdere oorzaken voor haarverlies

Meerdere onderzoeken tonen aan: niets helpt definitief tegen haaruitval. Als haaruitval eenmaal heeft ingezet gaat deze meestal onverminderd voort. U kunt het proces hoogstens vertragen.
Haarverlies kan veroorzaakt worden door een groot aantal aspecten. De meest voorkomende oorzaken zijn:

 • Alopecia
 • Alopecia Areata
 • Alopecia Totalis
 • Brandwonden
 • Diffuus haarverlies
 • Erfelijke haaruitval
 • Haaruitval bij chemotherapie
 • Littekens
 • Trichotillomanie
 • Stress

Wat zijn de eerste signalen van haaruitval?

* Fijner haar
* Breekbaar haar
* Trage groei van het haar 
* Lastig in model te brengen 

Kaalheid wordt met name veroorzaakt door: de condititie van het lichaam(65%). En erfelijke aanleg(35%).

Haaruitval bij vrouwen

Er zijn verschillende oorzaken voor haarverlies bij vrouwen. Door o.a. stress, hormonale omstandigheden als zwangerschap of menopauze, maar ook gewoon door ouderdom kunnen haarproblemen ontstaan. Maar Alopecia kan zij erfelijk hebben meegekregen. 

Er kunnen ook andere redenen zijn dan die hierboven genoemd zijn. Zoals tijdelijke haaruitval 'telogen effluvium', door eigen toedoen 'trichotillomania' en 'alopecia traction', of kleine kale plekken 'alopecia areata', medicatie en sommige huidziekten. 
De meest voorkomende vorm van haaruitval is bij mannen en vrouwen is Alopecia Androgenetica, ook wel de mannelijke kaalheid genoemd. Elke vrouw heeft een beetje van het mannelijke hormoon testosteron in haar lichaam, maar vrouwen met alopecia androgenetica zijn gevoeliger voor dit hormoon. Waardoor het hormonale evenwicht wordt verstoord. Dit heeft tot gevolg dat het haar op het hoofd dunner wordt en zelfs sommige vrouwen krijgen kale plekjes.

Haaruitval en Groeifasen van het haar

Bij 96% van de mannen en 75% van de vrouwen krijgt te maken met haaruitval. Elk persoon heeft dagelijks te maken met drie fases in haargroei en haaruitval.
Dit zijn: de anagene fase: groeifase,van1 tot 3 mm per dag.
De catagene fase: is de rustfase, de haarwortel gaat zich terugtrekken.
En de telogene fase: haar wat wordt uit gestoten en u dus verliest.
Deze drie fases komen elke dag voor. Het haar groeit, rust en stoot af. Een gezonde cyclus duurt ongeveer 4 a 5 jaar. Hoe ouder men wordt, hoe korter de groeifase en hoe langer de afstootfase. 
Bij de geboorte hebben we ongeveer 720 haren op elke cm2. Zijn we tussen de 20 en 30 jaar oud, dan is daar nog maar 240 haren per cm2 van over. Zelfs na 50 jaar nog maar 200 per cm2. Is de duur van de cyclus maar 2 jaar, dan verlies je ongeveer 180 haren perdag. Bij een cyclus van 3 jaar verlies je 120 haren per dag, bij 4 jaar 90 en bij 5 jaar 70 en tenslotte bij een cyclus van 6 jaar, enkel maar 60 haren perdag.
En elke haarfollikel kan echter maar 20 haren produceren in een mensen leven. Dus hoe korter de cyclus, hoe eerder die 'voorraad' op is.

Wat isTelogene Effluvium?

Telogene effluvium noemen we wanneer acute of extreme stress een toenemende terugtrekking van de haarlijn veroorzaakt. Wat wordt veroorzaakt door een plotselinge of ernstige gebeurtenis, dit zorgt ervoor dat de haarzakjes te vroeg stoppen met groeien en dat ze in rustfase gaan. Het haar zal dan ongeveer 3 maanden in de rustfase zijn. In veel gevallen is het haarverlies tijdelijk en zal het haar zich ook weer snel herstellen. In sommige gevallen zal het haarverlies doorgaan totdat de oorzaak is opgelost. Telogene effluvium komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen. 
Telogene Effluvium kan worden veroorzaakt door:

 • Hormonale veranderingen 
 • Ontstekingen aan de hoofdhuid 
 • Ingrijpende operatie 
 • Chronische ziekte 
 • Grote psychologische stress 
 • Extreem diëten met onvoldoende proteïne 
 • Medicijnen 

Hormonale veranderingen bijvoorbeeld na de bevalling 

Het komt regelmatig voor dat vrouwen ongeveer 3 maanden na de bevalling veelvuldig haarverlies krijgen. Oorzaak plotselinge veranderingen in de hormoonspiegels.
Gelukkig dat in de meeste gevallen het haar 9-12 maanden na de bevalling weer terug komt.
Veel vrouwen merken dat hun haar dikker en gezonder is tijdens de zwangerschap, dat komt doordat het niveau van de hormonen oestrogeen en progesteron is toegenomen. Met als gevolg dat de haren langer in de groeifase blijven. Maar na de bevalling gaan veel van de haarzakjes plotseling de rustfase in, met als gevolg dat 3 maanden na de bevalling deze haren uitvallen.

Haarverlies bij chemotherapie

Chemotherapie kent helaas meerdere vervelende bijwerkingen, waarvan haaruitval het meest zichtbaar is. Meestal treedt de haaruitval 2 tot 3 weken na de eerste behandeling op. Bij de een gebeurt dat heel geleidelijk, terwijl bij de ander dat met grote pukken tegelijk gebaart gaat.
De oorzaak van haaruitval bij chemotherapie zijn de zogenaamde cytostatica, die in de therapie zitten. Deze medicijnen vallen de snelgroeiende cellen aan. Cytostatica maken echter geen onderscheid tussen kankercellen en gezonde cellen.
Daardoor treft de chemotherapie ook de cellen die in de haarzakjes voor haargroei zorgen. want dat zijn immers snelgroeiende cellen.

Haarverlies door anti-conceptie pilHaarwerken als oplossing voor haarverlies - Haarwerk Centrum Zoetermeer

Anti-conceptie pillen hebben invloed op de hormoonhuishouding en kan de haargroei beïnvloeden. Soms komt het voor dat het haar dunner wordt door de mannelijke hormonen die in sommige anti-conceptie zitten. Dit soort haarverlies is vergelijkbaar met Alopecia Androgenetica. Stoppen met de pil is vaak géén oplossing, en kan eveneens haarverlies tot gevolg hebben. Omdat er daling in de hormoonhuishouding optreed.

Haarverlies door slecht werkende schildklier 

Een dokter of specialist zal in het algemeen eerst de schildklierfunctie testen bij een patiënt met haarverlies, omdat een probleem met de schildklier vaak haarverlies veroorzaakt. Twee verschillende aandoeningen van de schildklier kunnen haarverlies veroorzaken, namelijk een te traag werkende schildklier en een te snel werkende schildklier.
Soms is het haarverlies minimaal, maar ook extreem haarverlies. Gelukkig is deze vorm van haarverlies omkeerbaar met de juiste behandeling. 

Infecties aan de hoofdhuid 

Infecties bijvoorbeeld ´ringworm´ kunnen het haar en de hoofdhuid beschadigen en dat kan weer leiden tot haarverlies. Nadat de infecties uitbehandeld zijn, groeit het haar over het algemeen weer terug.

Haarverlies na ingrijpende operatie 

De neerslag die een ingrijpende operatie geeft, kan tot acuut haarverlies leiden. Ook na haartransplantaties, waarbij haarzakjes teruggeplaast worden in de hoofdhuid, zal bijna altijd telogene effluvium ontstaan. Door de shock van de operatie zullen de haarzakjes ongeveer binnen 3 maanden na de operatie uitvallen, daarna zullen er nieuwe haren groeien uit de teruggeplaatste haarzakjes.
Sommige behandelingen tegen kanker stopt de haren zich te verdelen. Het haar wordt alsmaar dunner en breekt uiteindelijk af zodra het uit de hoofdhuid komt. Dit gebeurt 1 tot 3 weken na de behandeling. Je kan tot 90% van het haar verliezen. Het haar groeit wel weer terug na beëindiging van de behandeling.

Haaruitval door grote psychologische stress 

Het kan dat mensen telogene effluvium krijgen na een traumatische gebeurtenis, bijvoorbeeld overlijden van een dierbare, een ongeluk, mishandeling of dergelijke. Als deze stressvolle situatie voorbij is, groeit het haar normaal gesproken weer terug.

Extreem Diëten met Onvoldoende proteïne 

Sommige mensen die beginnen aan een streng dieët, met een laag proteïne gehalte, kunnen een proteïnetekort ontwikkelen. Het lichaam zal de proteïne productie gaan remmen door groeiend haar in de rustfase te laten gaan. Waardoor zwaar haarverlies na 2 a 3 maanden kan ontstaan. Het haar kan dan heel gemakkelijk bij de wortels loslaten door eraan te trekken(pluktest).. Deze aandoening is gelukkig op te lossen door weer genoeg proteïne te eten.

Haarverlies door medicijn gebruik 

Enkele medicijnen kunnen tijdelijk haarverlies veroorzaken. Voorbeelden hiervan zijn, medicijnen voor: jicht, artritis, depressie, hartproblemen, hoge bloeddruk of bloedverdunners. Een te hoge dosering vitamine A kan ook tot haarverlies leiden.

Onze producten

88% van de vrouwen heeft haarverlies door haarbreuk. 

Door anders te gaan eten, meer stress te hebben of meer te gaan sporten. Of bij gebruik van veel hittetools, zie je regelmatig haar in je borstel en doucheputje. 

Bekijk informatie over producten als:

 • Kerastase Genesis
 • Kérastase Densifique
 • Kérastase Aminexil GL-M
 • Kérastase Initialiste


Meer producten en info vindt u op onze site van Hairvision

Bekijk alle productenKerastade Paris
Haarwerk-Centrum-Zoetermeer-NutrLine-App-BrownHair
Haarwerk-Centrum-Zoetermeer-HydraLine-Appl-Hair-whiteBottom
Haarwerk Centrum Zoetermeer | Logo